Aktuality / 05. 04. 2022

Sezóna medvedieho cesnaku je tu. Kde ho nazbierať a ako ho čo najchutnejšie pripraviť?

Rastlinu chuťovo podobnú cesnaku nevyhľadávajú ako zdroj vitamínov a zdraviu prospešných látok len ľudia, ale aj zvieratá. Práve podľa toho získala táto bylinka svoj názov. Medvede si na ňom pochutnávajú hneď ako sa zobudia zo zimnej hibernácie. Sezóna medvedieho cesnaku začína, a preto sme vybrali rýchle recepty, vďaka ktorým si na cesnaku pochutnáte. 

Medvedí cesnak má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie, pomáha tráveniu, posilňuje imunitu, uvoľňuje dýchacie cesty alebo zjemňuje časté migrény. Nečudo, že v kombinácii s príjemnou chuťou, je veľmi obľúbenou voľbou jarného jedálnička. Aj keď ide skôr o koreninu, jeho chuť dokáže aj obyčajnému jedlu privodiť úplne nový rozmer. Tieto štyri recepty dokonca vytvoria kompletné menu, ktoré je lacné a ešte aj zdravé. Tak hor sa na Majdán neďaleko Trnavy, je ho tam síce dosť, ale má aj veľký počet fanúšikov, tak aby sa vám ešte ušlo.

Predjedlo

Lístky medvedieho cesnaku môžu slúžiť ako podložka pod akúkoľvek rolku či závitok. Výborná je kombinácia s cviklou, ale tu sa fantázii a vašim preferenciám medze nekladú. Jednu celú povaríme a nadrobno nastrúhame, zmiešame s 200 g tvarohu a nadrobno nastrúhanou uhorkou. Dochutíme soľou, cesnakom a sladkou paprikou podľa chuti a poriadne premiešame. Približne 20 kusov medvedieho cesnaku rozložíme vedľa seba na dosku a rovnomerne na ne rozložíme pripravenú zmes. Na záver zrolujeme a pokrájame na kúsky. 

Polievka 

Recept, ktorý bude chutiť každému, pochádza od blogerky Tiny Karmažínovej a neublíži žiadnej peňaženke. Polievka sýto zelenej farby sa varí na masle, ktoré roztopíme a osmažíme na ňom pór, cesnak a rascu. Pridáme špenát a jednu minútu miešame. Vložíme polovicu nastrúhaného zemiaku, okoreníme mletou paprikou a kurkumou a zalejeme približne 3 dcl horúcej vody. Po piatich minútach varenia polievku pomixujeme a pridáme nakrájané zemiaky (aspoň 3). Dolejeme vodu a varíme, až kým nie sú zemiaky mäkké. Nezabudnime jedlo posoliť. Polievka sa môže podľa chuti servírovať so smotanou alebo muškátovým orieškom, každý podľa svojho vkusu. 

Hlavné jedlo 

Len pol hodinu trvá pripraviť chuťovku z kuracích pŕs a medvedieho cesnaku, ktorú obľubuje aj food blogerka Katka Boháčková. Kuracinu (300 g) vyklepeme ako na rezne a osolíme. Medvedí cesnak zmiešame so 70 g tvrdého syra a okoreníme podľa vlastnej chuti. Vítaná je bazalka, ale aj tymián. Zmes rozdelíme na jednotlivé prsia a zabalíme do rolky. Pre istotu každú zviažeme špagátikom alebo niťou, aby sa na panvici nerozpadli. Jemne opečieme na oleji a na tanieri prekrojíme na dve polovice. Podáva sa so zemiakmi, ale aj ryžou. 

Dezert 

Je trochu ťažšie predstaviť si medvedí cesnak ako súčasť dezertu. Portál Fitshaker takúto alternatívu prináša v podobe muffinov, ktoré dokonca nemajú vplyv na nadbytočné kilá. Ako na to? 250g špaldovej polohrubej múky zmiešame s 2 dcl mlieka, 4 ČL kypriaceho prášku, 1 dcl olivového oleja a rovnakým množstvom vody. Pridáme jedno vajce a oslíme štipkou soli. Na dlhé rezančeky nakrájaný medvedí cesnak primiešame do cesta. Do muffinovej formičky vložíme jednu lyžicu cesta, na ňu položíme kúsok mozzarelly a opäť prekryjeme cestom. Na vrchu posypeme slnečnicovými semienkami a pečieme asi 35 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov. 

Páčil sa vám tento článok?

Zdieľajte ho s priateľmi.